Krogten-Steenakker

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in de gemeente Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 8-12-2022

Op deze pagina vindt u kunst van de industrieterreinen Krogten en Steenakker. Deze zijn gelegen in het noorden tussen de Haagse Beemden en de Hoge Vught en in het westen Westerpark en Tuinzicht.

Naam: Noordman
Omschrijving: figuratief beeld
Kunstenaar: Sander BuijkRKD
Hoogte: ca. 3 meter
Jaar: 26-08-2020
Materiaal: polyester
Locatie: Konijnenberg 24

Het verhaal:
Dit kunststof beeld staat voor het bedrijfspand van CM.COM. Het is een frivole blikvanger voor de entree van het gebouw in de verder weinig inspirerende Konijnenberg. Het is vriendelijk door zijn ronde vormen en tegelijk is het een stoere Viking. Hij heeft iets tegenstrijdigs, een soort stripfiguur, fragiel en stoer tegelijk.

Stadionstraat 2 wp

Omschrijving: opengevouwen metalen doos
Kunstenaar: Jeroen Henneman – RKD
Hoogte (hxbxd): 400x400x85cm
Jaar: 2004
Materiaal: RVS
Locatie: Stadionstraat 2/ Lunnetstraat

Het verhaal:
Lijkt deze doos niet sprekend op het logo van Dropbox? In Dropbox kun je letterlijk op internet documenten achterlaten.
De ‘doos’ is geplaatst toen Eurecto het nieuwe pand in gebruik nam. Begin 2012 maakte Eurecto bekend, dat de vestiging weer ging verdwijnen vanwege een fusie, maar de doos is blijven staan.
Deze opengevouwen doos staat symbool voor “verpakking” en symboliseert de handelsactiviteiten van het MKB.

100jaarNAC
foto: Peter Visser

Naam: Rat Verlegh
Omschrijving: borstbeeld
Kunstenaar: Felix van BreugelRKD
Hoogte: ca. 60 cm
Jaar: 2012
Materiaal: brons
Locatie: NAC-Stadion, Stadionstraat 23

Het verhaal:
Onder grote belangstelling van genodigden werd door NAC-iconen Frans Bouwmeester en Jacques Visschers het borstbeeld van tijdgenoot Rat Verlegh onthuld. Het borstbeeld heeft een plek verworven in het hoofdgebouw van het stadion dat zijn naam draagt. Het beeld werd aangeboden door de Supportersvereniging en Stichting 100 jaar NAC. Voorzitters Ad van den Bemt (Supportersvereniging) en Peter Daalmans (NAC Museum) staken in hun speeches niet onder stoelen of banken waar het icoon namens hen voor staat. “In zowel zijn rol als speler, schrijver, bestuurder, voorzitter en ere-voorzitter heeft Antonius Wilhelmus Verlegh altijd uitgedragen waar NAC voor staat. Op deze best mogelijke manier eren wij wat hij voor deze voetbalorganisatie heeft gedaan.”
In januari 2020 werd vanwege teleurstellende resultaten door supporters het beeld voorzien van drie gele tranen. De actie was een reactie op het ontslag van trainer Ruud Brood en uitgevoerd uit naam van Fanzine de Rat.

Laagsteen 17 wp
Omschrijving: abstract sculptuur
Hoogte: ca. 55 cm
Materiaal: natuursteen
Sokkel: beton
Locatie: Laagsteen 17

Het verhaal:
Het beeld staat in de tuin van het woonhuis van Car Cosmetics.

Veldsteen ca (675x1024)

Naam: De Piek
Omschrijving: object uit meerdere materialen
Ontwerp: door architect van het gebied
Hoogte: ca. 7 meter
Jaar: ca. 2012-2014
Materiaal: gegalvaniseerd staal, steen, hout, beton, staal  en glas
Locatie: kruising Veldsteen/Backer en Ruebweg N51 35.995 E4 44.398

Het verhaal:
Tot eind 2012 was dit voorwerp niet meer dan een eenvoudige, kale, stalen balk. De stalenbalk is een zogenaamde HEA balk uit drie delen die onder hoeken van 90 graden aan elkaar zijn gelast. Het staat in het midden van de berm als je vanuit de Backer en Ruebweg naar de Steenakker rijdt. Eind 2012 is op de knik een blok met stenen geplaatst en medio 2013 zijn het 2e, 3e en 4e blok met stenen toegevoegd. Naar mate er steeds meer blokken werden toegevoegd kreeg het object steeds meer een symbolisch karakter voor de bouwbedrijven op het industrieterrein zoals Praxis, PontMeyer en Bouwcenter Nelemans. In februari 2014 werd het laatste blok toegevoegd aan het object, waardoor langzaam maar zeker het toch nog een volwaardig kunststuk is geworden, ook al blijft het misschien onopvallend door zijn eenvoud. Alle blokken zijn uit verschillende materialen opgebouwd. In de schijven tussen de blokken is verlichting aangebracht, maar de lichtopbrengst is erg matig. Het kunstwerk is een ontwerp van architectenbureau VVR Vergouwen & van Rijen die het gebied heeft mede ontwikkeld. De onthulling van de Piek is gedaan door wethouder Bergkamp op 30-10-2014. In de opbouw van de Piek zit de volgende gedachte:
1. Het onderste deel zijn de ruwe stenen van het bedrijventerrein Steenakker.
2. Hout, de ontwikkeling van de natuur en bebossing.
3. Beton, een onderdeel van de hedendaagse bouw.
4. Metaal, staat voor moderne bouwmethoden.
5. Glas, staat voor de hedendaagse technieken.