Vrouwe van Stavoren Oude Vest

Het voormalige PTT gebouw aan de Oude Vest is in 1944 door de nazi’s vernield. Na de oorlog verrees op dezelfde locatie een nieuw en groter PTT gebouw dat in fases is gebouwd.
Het beeld bevindt zich boven de toegangsdeur naar het PTT gebouw op de hoek van de Oude Vest en de Keizerstraat. De langgerokte vrouwenfiguur diende volgens de architect als een verticale afsluiting van de hoofdingang. Een puur esthetisch element in een gebouw in zijn vormgeving de relatie met het oude Breda moest uitdrukken.
Dit beeld is het eerste ontwerp van ‘Vrouwe Stavoren’ door kunstenaar Pier Arjen de Groot in opdracht van die gemeente. Het is nooit geplaatst in de gemeente Stavoren in Friesland en kreeg zodoende een plaats in Breda. Het beeld toont duidelijk overeenkomsten met het beeld dat in 1969 in Stavoren is geplaatst. Het bekende beeld in Stavoren draagt een hoed en kijkt eveneens in de verte. Het Vrouwtje van Stavoren berust op een sage die als volgt luidt. Een rijke koopmansweduwe in Stavoren woonde in een huis met gouden vloeren en zilveren muren. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad tezamen en werd met de dag rijker. Ondanks haar enorme rijkdom was ze niet tevreden, ze wilde het kostbaarste bezit dat er te vinden was en stuurde een schipper eropuit om dat te halen. Deze kwam na lang zoeken thuis met een lading graan uit Danzig, dat hem waardevoller dan goud leek. Het vrouwtje zag het niet als het waardevolste dat er bestond. Woedend vroeg ze: “Aan welke zijde heb je het graan ontvangen?”, “Aan stuurboordzijde.” “Gooi het dan aan bakboordzijde in zee!” Een voorbijganger die dat hoorde zei haar dat niet te doen; zou ze ooit zelf in de bedelstand vervallen, dan zou haar het graan wel goud toeschijnen. Hierop haalde zij de gouden ring van haar vinger en gooide hem met een grote boog in zee. Ze voegde hieraan toe: “Net zomin dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen.” Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis, met in de maag van die vis haar eigen gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot. Ten slotte eindigde zij in grote armoede.

Naam: Vrouwe van Stavoren
Omschrijving: muurbeeld van vrouw
Kunstenaar: Pier Arjen de Groot – RKD
Hoogte: 2 meter
Jaar: 14-7-1954
Materiaal: brons
Locatie: Oude Vest 4 (PTT gebouw) N51 35.184 E4 46.713

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.