Episcopal Palace Veemarktstraat

Veemarkt straat 48 1024

In de stenen rondom de vaas staat de inscriptie “laat het leven uw doop weerspiegelen”. Dit beeld staat in het afgesloten voorplein van het Bisschopshuis op nummer 46-48.
In april 2005 vond de openstelling plaats van het fraaie voorplein van het bisschopshuis. Aanleiding tot het project vormde de ingrijpende restauratie van het monumentale 18e eeuwse stadspaleis waarin het bisdom is gehuisvest. Beeldend kunstenaar Jerome Symons kwam tegemoet aan de wens om een zowel artistiek hoogwaardig als spiritueel inspirerend en veelzeggend ontwerp te presenteren. De opvallende zilverkleurige vaasvorm met zijn ruime wolkvormige uitsparingen suggereert een binnen- en een buitenwereld, in- en uitgaan, geborgenheid en communicatie. De wolken kunnen naar de hemel verwijzen, terwijl de vaas zelf als een symbool van water en voedsel kan worden opgevat. Er ligt een complex van betekenissen aan ten grondslag die verbonden kunnen worden met de christelijke traditie maar ook met breder universeel gedachtegoed.
De Latijnse vertaling voor ‘Episcopal Palace’ is ‘bisschoppelijk Paleis’. Episcopal Palace is ook de naam van het bisschoppelijk paleis van Astorga (Spaans: Palacio Episcopal de Astorga), een gebouw (gebouwd tussen 1889 en 1913) van de Catalaanse architect Antoni Gaudí.
Een soortgelijk beeld staat in Woerden. Dit beeld is genaamd ‘De Dryade ‘ en bevindt zich in de Andersenhof.
’s Nachts is de vaas van binnenuit verlicht.

Naam: Episcopal Palace (bisschoppelijk Paleis)
Omschrijving: vaas
Kunstenaar: Jerome Symons – RKD
Jaar: april 2005
Hoogte: 3,25 meter
Materiaal: aluminium
Locatie: Veemarktstraat 46 N51 35.316 E4 46.727

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.