Leeuwen Stadhuis Grote Markt

In 1766-1768 werd het stadhuis aan de Grote Markt voorzien van een nieuwe gevel en een
ingang op een balustrade met een stenen bordestrap. Op de balustrade werden twee beelden van leeuwen geplaatst. De vanaf de Markt gezien rechtse leeuw (rechts kijkend) had het wapenschild van de stad Breda tussen de poten. De linkse leeuw (links kijkend) omklemde het wapenschild van prins Willem V. In de Franse Tijd is het wapen van Willem V vervangen door het wapen van Brabant. In 1902 zijn de beelden gerenoveerd en voorzien van nieuwe kleinere wapenschilden. De wapenschilden van Breda en Brabant werden daarbij (abusievelijk?) verwisseld. Dit was niet de enige fout want de leeuw op het wapenschild van Brabant is door de restaurateur ook nog eens in spiegelbeeld afgedrukt. Deze hoort namelijk naar links te kijken. Onwetendheid ten top!
In 1998 besloot de gemeente dat de wapenschilden weer op hun originele plaats teruggezet moesten worden. De beelden ruilden van plaats. Men nam daarbij voor lief dat de leeuwen nu naar elkaar kijken in plaats van elkaar af. Leeuwen horen namelijk van elkaar af te kijken, zodat ze het hele gebied – de markt – in de gaten kunnen houden. Verwarrend? We kunnen gerust stellen dat hier sprake is van een historische dwaling! We moeten de fouten maar voor lief nemen! Het is net als in de politiek; ze kijken niet meer naar het volk maar loeren naar andere politieke stromingen dus naar elkaar. Daarnaast lijkt het alsof de leeuwen ook nog eens een tong naar elkaar uitsteken…
Het wapen van Breda is eenvoudig van opzet en bestaat uit drie andreaskruizen in een driehoekige vorm. De Andreaskruizen zijn afgeleid van de apostel Andreas, die aan een schuinstaand kruis zou zijn genageld. Alle armen waren evenredig lang en hij zou waardig zijn gestorven. Maar wat dit met het wapen van Breda te maken heeft is niet duidelijk. Enkele theorieën verklaren dat de drie kruizen voor rechtszekerheid staan. Zowel de Heren van Breda als de stad Breda mochten recht spreken.
Het wapenschild van Brabant heeft veel overeenkomsten met het wapenschild van Nederland dat zich onderscheid door het zwaard en de 7 pijlen (voor de Zeven Provinciën) in de klauwen van de leeuw. Bij het wapen van Brabant is een leeuw van goud, genageld en getongd van keel, op een veld van sabel. Het is ook de basis van de huidige wapens en vlaggen van de Belgische provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.

Leeuwen: op balustrade oud stadhuis
Kunstenaar: Guillaume Carrier
Hoogte: ca. 80 cm
Jaar: 1767
Materiaal: steen
Status: Rijksmonument 10176
Locatie: Oude Stadhuis, Grote Markt 38

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.