Boeimeer

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in de gemeente Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 21-8-2023

De wijk Boeimeer ligt tussen de Vredenburgsingel, Boeimeersingel, Wilhelminastraat, Baronielaan, Graaf Engelbertlaan en de rivier Aa of Weereis.
In wijk Belcrum zijn minimaal 13 kunstwerken (incl. de beelden van het voormalig ziekenhuis).

Balfortstraat 81 a wp

Naam: Bloemenmeisje
Omschrijving: beeld van een meisje met bloemenboeket
Kunstenaar: Hein KoremanRKD
Hoogte: 1,1 meter
Jaar: 1952
Materiaal: zandsteen
Locatie: Plantsoen Balfortstraat 81 / Irenestraat N51 34.751 E4 46.243

Het verhaal:
Na afloop van de spraakmakende manifestatie ‘Breda 700 jaar’ in 1952 werd het beeldje van het Valkenberg Park naar de huidige plek overgebracht.
Het is het eerste kunstwerk uit een lange rij kunstwerken van de Bredase kunstenaar Hein Koreman. In 1999 verklaarde hij dat associatie met de naam Irene hem tot dit ontwerp had gebracht. Het bloemenmeisje was vernoemd naar Irene d.w.z. ‘vrede’. Het uiterste symbool van onschuld. De aanschaf en plaatsing was een initiatief van de buurtbewoners. Zij haalden met intekenlijsten geld op voor de aankoop van het beeld. Voor de buurtbewoners was het bloemenmeisje ofwel Irene een passend beeldje in de Irenestraat.
Andere bekende beelden van Hein Koreman in Breda zijn: Barmhartige SamaritaanBetaaltafelBokjeDans, Emu, Kringloop, ReeSchrijvertje, De Trek.

Naam: Vrije Val
Omschrijving:  object van stalen figuren
Kunstenaar: Theo Besemer – RKD
Hoogte: ca. 2,5 m
Jaar: sinds 2-11-2022 in het park
Materiaal: cortenstaal
Locatie: Park aan Boeimeerlaan

Het verhaal:
Geschonken door Esther en Ad van Rosmalen aan de stad Breda.

Naam: De werker
Omschrijving: figuratief beeld van arbeider
Kunstenaar: Kees Buckens – RKD
Afmeting (hxbxd): 145 x 70 x 70
Jaar: 1991
Materiaal: natuursteen
Sokkel: beton
Locatie:
– Julie Claeysstraat
– Park aan Boeimeerlaan vanaf mei 2019

Het verhaal:
Het beeld van de werker symboliseert het zware bestaan van een arbeider.
Kunstenaar Kees Buckens is geboren in Breda.
Het kunstwerk heeft eerst in de Julie Claeysstraat gestaan. Daarna is het jaren weg geweest en in mei 2019 is het beeld herplaatst in het park achter de Boeimeerlaan. Daarbij zijn ook onderstaande beelden verplaatst naar het park.

Naam: Kosmische eenheid
Omschrijving: figuratief beeld van kinderen
Kunstenaar: Abderrahim Chawki – RKD
Hoogte: 55 cm
Jaar: 1-3-1991
Materiaal: natuursteen
Sokkel: natuursteen, x cm
Locatie:
– John F. Kennedylaan tot mei 2019
– Park aan Boeimeerlaan vanaf mei 2019

Het verhaal:
Dit beeld heeft tot mei 2019 aan de John F. Kennedylaan gestaan voor het voormalige Veiligheidshuis dat in 2016 gesloopt is. In mei 2019 is het samen met andere beelden herplaatst in het park achter de Boeimeerlaan.
De kunstenaar zelf is van Marokkaanse afkomst.

Naam: aardboom
Omschrijving: figuratief beeld van boom
Kunstenaar: Nick Visser – RKD
Hoogte: 2 meter
Jaar: juni 1988
Materiaal: cortenstaal
Locatie:
– Wolfslaardreef tot april 2016
– Park aan Boeimeerlaan vanaf april 2016

Het verhaal:
Het eenvoudige kunstwerk stond aanvankelijk op de kinderboerderij aan de Wolfslaardreef. In april 2016 is het verplaatst naar de voorzijde van de boerderij en in mei 2019 is het wederom verplaatst naar het park aan de Boeimeerlaan.

Naam: De Vereniging
Omschrijving: abstract bestaande uit 3 losse elementen
Kunstenaar: Mathew Filipowski – RKD (Amerikaans-Nederlands)
Hoogte: ca. 4 meter
Jaar: 1992
Materiaal: metaal
Locatie:
– Langedijk Ziekenhuis, Diaconessenweg tot juni 2023
– Park aan Boeimeerlaan vanaf juni 2023

Het verhaal:
De hoogste sculptuur (in midden) is voornamelijk vrouwelijk van vorm en mannelijk van afmeting. Bij de rechtse figuur is dit omgekeerd. Deze twee verenigen zich in het derde beeld, de Vereniging.
Daarnaast heeft het beeld een drietal functies. Op de eerste plaats werkt het als baken, opvallend maar niet overheersend in zijn omgeving. Het kunstwerk is duidelijk te zien vanaf de beide zijden van de parkeerplaats. Op de tweede plaats wijst deze compositie op subtiele wijze naar de achtergelegen hoofdingang zonder als uithangbord te dienen. De drie vormen hebben elk een eigen manier van gebaren in de richting van waar men moet zijn. De op de derde plaats vormen de drie elementen samen een ruimtelijke en esthetische relatie met de boom op de rotonde. De boom, een Ginkgo Biloba, een Japanse notenboom, die al het terrein was, vormde een belangrijke inspiratiebron voor de kunstenaar.
Het beeld werd geplaatst bij de nieuwbouw van het Baronieziekenhuis, de samenvoeging van het Laurensziekenhuis en Diaconessenhuis.
Het beeld is gesigneerd door de kunstenaar met vermelding van het jaartal.
Op 29-11-2019 heeft het gebouw zijn functie als ziekenhuis verloren en zijn de patiënten verhuisd naar het nieuwe ziekenhuis aan de Molengracht. Eind 2021 is het kunstwerk  vanwege verbouwingswerkzaamheden weggehaald en in juni 2023 is het herplaatst op het Boeimeerpark waar het tussen de bomen staat. Met de herplaatsing zijn uiteraard bovenbeschreven functies niet meer van toepassing.

Naam: Rondosotho I
Omschrijving: abstract sculptuur van marmer
Kunstenaar: Michael Somers – RKD
Afm.: 0,3 H x 6 L x 1 B meter
Jaar: 11 juni 1988
Materiaal: marmer
Locatie:
– t.o. Kloosterlaan 259 tot juni 2023
– Park aan Boeimeerlaan vanaf juni 2023

Het verhaal:
De sculptuur bestaat uit een grote liggende plaat met 4 inkepingen. Ter plaatse van de inkepingen staan kleine verticale staanders.
Dit object werd geplaatst in het kader van de afsluiting van het stadsvernieuwingsproject in de buurt. Het werd in 1988 onthuld door wethouder Hofsté.
In juni 2023 is het verplaatst naar het Boeimeerpark.

B. v. Sonsbeeckpark a wp

B. v. Sonsbeeckpark c wp

Omschrijving: borstbeeld van burgemeester van Sonsbeeck
Kunstenaar: Gerard van AalstRKD
Hoogte: ca. 60 cm
Hoogte sokkel: x meter
Jaar: 3-12-1952
Materiaal: brons
Opschrift: van Sonsbeeck (op borstbeeld), 1936-1936 (op sokkel)
Locatie: Burg. Van Sonsbeeckpark N51 34.771 E4 46.068

Het verhaal:
Willem Van Sonsbeeck werd in 1877 te Amsterdam geboren als zoon van mr. Paul Willem Hendrik van Sonsbeeck en Susette Johanna Feijens. Hij was een kleinzoon van de staatsraad en minister Herman van Sonsbeeck. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1902 promoveerde in de rechtswetenschap en in 1909 in de staatswetenschap. Hij begon zijn ambtelijke loopbaan in 1903 als secretaris van de staatscommissie inzake de bedelarij. In 1905 werd hij aangesteld bij de provinciale griffie van Gelderland en in 1909 volgde zijn benoeming tot griffier van de Tweede Kamer. Deze functie vervulde hij bijna tien jaar en maakte vervolgens de overstap naar het openbaar bestuur. In 1919 werd hij benoemd tot burgemeester van Breda.
In 1936 werd Van Sonsbeeck Commissaris van de Koningin (ook wel gouverneur genoemd) van Limburg. In 1941 werd Van Sonsbeeck door de Duitse bezetter met pensioen gestuurd en vervangen door de NSB’er graaf De Marchant et d’Ansembourg. In augustus 1944 werd Van Sonsbeeck lid van het geheime College van Vertrouwensmannen, dat door de Nederlandse regering in Londen was ingesteld. Na de bevrijding van Maastricht in september 1944 hervatte Van Sonsbeeck zijn werk als Commissaris van de Koningin van Limburg en oefende deze functie uit tot 1947.
Van Sonsbeeck trouwde op 3 februari 1916 in ‘s-Gravenhage met Maria Petronella Stephania van der Kun. Uit hun huwelijk werden drie dochters geboren. Van Sonsbeeck overleed in augustus 1969, bijna 92 jaar oud, te Heino in Overijssel. Hij was Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
Op de sokkel van het beeld is een wapenschild te zien en daaronder de jaartallen waartussen van Sonsbeeck burgemeester is geweest in Breda. Het is het wapenschild (of familiewapen) van de familie van Sonsbeeck.
Behalve het park is ook het zwembad naar de burgemeester vernoemd.
Het beeld is onthuld door Suzette van Sonsbeeck.

Graaf Hendrik III Laan a3 (759x1024)

Naam: Evolutie
Omschrijving: abstract beeld
Kunstenaar: Niels LousRKD
Afmeting (hxbxd): 250 x 200 x 225 cm
Hoogte sokkel: 80 cm, beton
Jaar: 1973
Materiaal: brons
Locatie: middenberm, Graaf Hendrik III Laan

Het verhaal:
Evolutie symboliseert de overgang van het oude naar het nieuwe. De kunstenaar is zeer tevreden over de standplaats van het werk, omdat bij een bepaalde standplaats van de toeschouwer in één oogopslag het oude (de Bredase binnenstad) en het nieuwe (de flats) te zien is.
Ook in het beeld is die evolutie te zien. Er zijn zowel ronde als strakke vormen, de ontwikkeling van verleden naar heden.
Wat de kunstenaar betreft had zijn werk heel wat groter uitgevoerd mogen worden. Zijn fascinatie voor de relatie oud-nieuw en voor grote vormen zorgde regelmatig voor controversiële ontwerpen en evenzo vele aanvaringen met de door hem verfoeide beoordelingscommissies.
Niels Lous is een kunstenaar uit Breda en volgde de Academie beeldende kunst St. Joost te Breda. Andere beelden van de kunstenaar in Breda zijn: Zig zag of Vice Versa in de Merkxtuin en de Kiem aan de Claudius Prinsenlaan.

jacob-catssingel-1024x678

Omschrijving: gevelbeeld van leraar en leerlingen
Kunstenaar: Hein Koreman (waarschijnlijk)
Hoogte: 110 cm
Breedte: 160 cm
Materiaal: steen
Locatie: Het Teslacollege, Jacob Catssingel 10

Het verhaal:
Het beeld vertoont sterke overeenkomsten met de Betaaltafel van Hein Koreman in de Houtmarkt. Waarschijnlijk is dit beeld van dezelfde kunstenaar.
Het beeld is aangebracht op een gevel van de school.

Omschrijving: sgraffito
Kunstenaar: Leo Creton – RKD
Afmeting: ca. 3×7 meter
Jaar: 1956
Materiaal: ongebakken klei
Locatie: KBS Petrus en Paulus, Roland Holststraat 16

Het verhaal:
De sgraffito is aangebracht in de aula van de school.
Een sgraffito is een versieringswijze waarbij in de nog natte klei of cement engobe figuren of patronen worden gekrast, zodat de onderlaag die vaak een andere kleur heeft zichtbaar wordt. Het is een van de oudste technieken voor het versieren van muren. Een sgraffito is ruimtelijk en niet vlak zoals bij een wandschildering.
Op de sgraffito zijn diverse kinderspelen afgebeeld zoals touwtjespringen, vliegeren en muziek maken. In de afbeelding zijn wat Bijbelse elementen verwerkt zoals de duiven en vissen. Het is tenslotte een katholieke school.
Op verschillende plaatsen in Breda hebben enkele kunstenaars sgraffito’s aangebracht, waarvan er helaas ook weer een aantal verdwenen zijn. Andere overgebleven sgraffito’s zijn er nog in het Electron gebouw en in de kerk van Prinsenbeek.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.