Blauwe Kei – Ypelaar

Aanvullingen en correcties over kunst en beelden in de gemeente Breda worden zeer gewaardeerd. U kunt uw informatie zenden naar het emailadres als vermeld op de pagina INFO / CONTACT
Laatste update van deze pagina 8-7-2022

Wijk De Blauwe Kei is opgesloten tussen de Franklin Rooseveltlaan, Loevesteinstraat en de Valkenierslaan.
Ypelaar is de wijk tussen de Valkenierslaan, Loevesteinstraat, het riviertje de Bavelse Lei, Bavelselaan en de Overakkerstraat.

Groot Ypelaardreef 2 a wp

Naam: groei
Omschrijving: abstract beeld van 2 menselijke lichamen
Kunstenaar: Henry Ubink – RKD
Hoogte: 2 meter
Jaar: 1968
Materiaal: brons
Locatie: t.h.v. Groot Ypelaardreef 2

Het verhaal:
Ubink geeft zijn beelden nooit namen, omdat hij vindt dat niet letterkundig is aangelegd en niet sterk is in het beredeneren van zijn werk. Zijn beelden moeten het liefst een geheel vormen met de omgeving waarin het komt te staan. Ubink gaat bij voorkeur eerst de plaats bekijken waar een beeld moet komen en dan maakt hij, zo mogelijk in samenwerking met een architect, een ontwerp. Voor dit ontwerp is hij uitgegaan van twee menselijke figuren. Later heeft hij dat weer veranderd, maar die uitgangsgedachte is zeker nog herkenbaar. Het is een organisch geheel geworden waarbij diverse bestanddelen herinneringen oproepen aan het menselijk lichaam, aan botten, zonder daar nadrukkelijk naar te verwijzen.

Lange Bedde 1 a1 1024

Naam: Sterk voor Jeugd
Omschrijving: figuratief beeld van 6 spelende kinderen
Kunstenaar: John Rijnen – RKD
Hoogte: ca. 4,5 meter
Jaar: begin 2011
Materiaal: cortenstaal
Locatie: hoek Lange Bedde 1 en Viveslaan N51 34.486 E4 47.683

Het verhaal:
Het beeld is geplaatst in opdracht van het vroegere Juzt. Het symboliseert samen spelen, samen zijn maar ook de vrijheid waarin ieder kind eigenlijk zou moeten leven. Ieder kind heeft recht op een veilige en zorgeloze jeugd. Kinderen en jongeren moeten zich kunnen ontplooien en zo volwaardig mogelijk kunnen participeren in onze samenleving. Jonge (kleine) mensen worden gedragen (gesteund) door grote mensen (de essentie van het vroegere Juzt). In 2021 ging Juzt failliet. Het pand ging daarna over in Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant.
Begin 2022 is het Erasmusplein helemaal gereconstrueerd. Het beeld is toen aan de gemeente gedoneerd door Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant en het is ca. 20 meter verplaatst richting het vernieuwde plein. 30 juni 2022 werd het vernieuwde plein feestelijk onthuld. Op de ‘benen’ van het beeld zijn toen drie tekstborden toegevoegd met de volgende teksten:

Omschrijving: beeld van man en vrouw
Hoogte: ca. 50 cm
Materiaal: composiet
Sokkel: beton, circa 1,2 x 1,2 x 0,4 m
Locatie: Muiderslotstraat 150

Het verhaal:
Dit beeld bevindt zich in het voorterrein van Stichting GGz Breburg Groep aan de Muiderslotstraat. GGz Breburg biedt specialistische ggz-zorg aan mensen met een psychiatrisch probleem in Midden- en West-Brabant. Het beeld symboliseert de zorg en de warmte voor de medemens.
Verdere details over het beeld zijn niet bekend.

Omschrijving: bijenraat
Hoogte: ca . meter
Materiaal: staal
Locatie: voormalige school aan de Neubourgstraat

Het verhaal:
In het kunstwerk zijn duidelijk de raten van een bijenkorf waar te nemen. Een bijenraat of honingraat bestaat uit zeshoekige cellen en bevindt zich in een bijenkast, -korf of -nest. De raten zijn gemaakt van bijenwas. De werkbijen vormen de cellen met hun bovenkaken en poten en onderhouden ze zorgvuldig. De cellen dienen als kraamkamer of voor opslag van stuifmeel en honing. Het kunstwerk verwijst naar de naam van de voormalige school ‘De Bijgaarde’, die al jaren niet meer bestaat.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.