Charles Stulemeijer bibliotheek Molenstraat

Molenstraat 6 b1024

Carel Lambertus Stulemeijer werd op 20 september 1880 in Rotterdam geboren als zoon van Adrianus Hendricus Stulemeijer (1842-1890), schoenmaker en timmerman/aannemer, en Catharina Agatha van Heck (1836-1905). Charles Stulemeijer overleed op 24 januari 1968 te Breda.
Charles Stulemeijer (1880-1968) was een bekende Bredase industrieel. In 1898 begon hij met zijn broers een handel in stenen en bouwmateriaal, die al spoedig uitgroeide tot een bouwbedrijf, gespecialiseerd in het gebruik van gewapend beton. In 1919 richtte Charles Stulemeijer de Hollandsche Kunstzijde Industrie (HKI) op, later overgenomen door de ENKA. Hij bezat ook belangen in andere bedrijven, waaronder de Machinefabriek Breda (voorheen Backer en Rueb), bekend van de vierkante tramlocs: de zogeheten Backertjes. Charles Stulemeijer was als katholieke ondernemer bepaald niet conservatief te noemen. Zo kende de HKI al een ondernemingsraad lang voordat zo’n orgaan bij wet verplicht was. Hij stond dan ook bekend als de ‘rode’ Stulemeijer. Hij gaf de stoot tot de oprichting van de R.K. Openbare Leeszaal en Bibliotheek, en was betrokken bij de stichting van het Lieve Vrouwe Lyceum te Breda en van de R.K. Handelshoogeschool te Tilburg (nu KUB).
Het tekstplaatje onder de buste geeft wellicht de verkeerde informatie. Charles Stulemeijer was niet de stichter van het bibliotheekgebouw in de Molenstraat, maar de stichter van de bibliotheek in Breda. Daarnaast moet zijn naam geschreven worden met een “IJ” i.p.v. “Y”.
Een medaillon van Charles Stulemeijer is te vinden op de Charles Stulemeijerbrug op de noordelijke rondweg.

Omschrijving: buste van Charles Stulemeijer
Hoogte: ca. 35 cm
Materiaal: brons
Opschrift: “CH. Stulemeyer stichter van dit gebouw”
Locatie: Bibliotheek leeszaal Molenstraat 6 N51 35.260 E4 46.775

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Charles Stulemeijer bibliotheek Molenstraat

  1. Marijke vd Putten zegt:

    👍

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.