Koning Willem I KMA

KMA Koning Willem I a (678x1024)

Bij besluit van 29 mei 1826, nummer 27 werd door Koning Willem I (1772-1843) de opheffing van de Artillerie- en Genieschool te Delft en de oprichting van de Koninklijke Militaire Academie te Breda gelast, de eerste militaire inrichting in Europa, waar de krijgskunst in haar gehele omvang en op wetenschappelijke grondslagen door de toekomstige officieren van alle wapens werd beoefend. Dat Breda werd uitverkoren als de bakermat van toekomstige officieren, had deze stad te danken aan haar ligging, ongeveer in het centrum van het toenmalige Koninkrijk en aan haar roemrijk Kasteel, dat niet alleen een geschikte woonplaats aanbood uit praktisch oogpunt, maar dat tevens, door de talrijke herinneringen daaraan verbonden, de liefde en eerbied voor de Oranjes, die zo lang de hoge bewoners waren geweest, levendig zou houden. In 1828 kwamen de eerste kadetten naar de KMA.
Willem III van Oranje Nassau (1650-1702) is voor de oude Nassaustad Breda van grote betekenis geweest. Hij voltooide na 1,5 eeuw de verbouwing van het kasteel van Breda.
Uit de tekst “Willem” in de sokkel is niet te herleiden om welke Willem (I of III) het gaat. Beide zijn immers van belang geweest voor de KMA. Als we echter naar de foto’s kijken (op Wikipedia) lijkt het beeld nog het meest op Willem I.
Willem III was de betovergrootvader van Willem I. (vier generaties verschil)
De spreuk “Men hoeft niet te hopen om iets te ondernemen” (volledig: Men hoeft niet te hopen om iets te ondernemen noch te slagen om te volharden) is de vertaling van het Franse spreekwoord “Point n’est besoin d’espérer pour entreprendre, ni de réussir pour persévérer”. Deze spreuk is vaak toegeschreven aan prins Willem I van Oranje, maar ook wel aan stadhouder Willem II en stadhouder-koning Willem III. In de geschreven teksten van de prins is de uitspraak echter nergens terug te vinden. Vrijwel zeker gaat het hier om een hem toegeschreven uitspraak.
Het standbeeld van de Vader des Vaderlands is overgekomen uit Willemstad en staat sinds 2014 op het kasteelterrein.

Omschrijving: standbeeld van Koning Willem I
Kunstenaar: Gerrit Bolhuis – RKD
Hoogte: ca. 1,8 meter
Inscriptie: “WILLEM” en “Men hoeft niet te hopen om iets te ondernemen”
Jaar: 1959
Materiaal: brons
Sokkel: beton, hoogte ca. 1 m.
Locatie: paradeplaats, KMA

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.